Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Το Φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμά τον Ελληνικό Κινηματογράφο

Η «Γκόλφω» η πρώτη ελληνική ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, παραγωγής 1914 οδήγησε τον Μπαχατόρη στην χρεοκοπία. Στοίχισε 100.000 χρυσές δραχμές, όμως δεν ευτύχησε στα ταμεία και ο πρωτοπόρος ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός, Κώστας Μπαχατόρης, διέλυσε την εταιρία του και εξαφανίστηκε.
Μια άλλη σχετικά άγνωστη πτυχή του ελληνικού σινεμά είναι η πρώτη και μοναδική ταινία που γύρισε ο Φιλοποίμην Φίνος, «Το τραγούδι του χωρισμού» (1939), που αποτελεί την πρώτη ομιλούσα ελληνική ταινία που ηχογραφήθηκε εξ ολοκλήρου σε ελληνικά στούντιο.
Το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (31 Οκτωβρίου-9 Νοεμβρίου) τιμά και γιορτάζει τα 100 χρόνια του ελληνικού κινηματογράφου και καλεί το κοινό να επιλέξει μέσα από μια λίστα 200 ταινιών, αυτές που θα ήθελε να ξαναδεί.
Αφετηρία της λίστας είναι «Η Γκόλφω» του Κ. Μπαχατόρη, περιλαμβάνει ακόμη την «Αστέρω» (1929) του Δημήτρη Γαζιάδη, την οποία μάλιστα όταν είδε ο τότε πρωθυπουργός, Ελευθέριος Βενιζέλος, ενθουσιάστηκε τόσο πολύ, που μείωσε την φορολογία των ελληνικών ταινιών από 30% σε 10%. Η λίστα ολοκληρώνεται με «Το μικρό ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη, φετινή παραγωγή, και το κοινό καλείται να ψηφίσει τις ταινίες που αγαπά και θέλει να ξαναδεί. Η ψηφοφορία θα είναι ηλεκτρονική, η λίστα θα αναρτηθεί την Πέμπτη (5/9) στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.filmfestival.gr) και τα φιλμ που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους του κοινού, θα προβληθούν στο επετειακό αφιέρωμα του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Οι 200 ταινίες αφορούν τα πρώτα βήματα του βωβού σινεμά, τις πρώτες ομιλούσες ταινίες, σημαντικούς σκηνοθέτες, αγαπημένους πρωταγωνιστές, διακρίσεις, τάσεις και ρεύματα. Δίνουν έτσι την αφορμή να διατρέξει το κοινό την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, όπως αυτή διαμορφώθηκε μέσα σε έναν αιώνα και να ανακαλύψει ταινίες που σηματοδότησαν την εποχή τους, αλλά και την εξέλιξη του ελληνικού σινεμά.
Όπως σημειώνει η ανακοίνωση του Φεστιβάλ, η λίστα με τις 200 ταινίες δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση το αλφαβητάρι του ελληνικού σινεμά. Δεν περιλαμβάνει πλήρεις φιλμογραφίες, ούτε το σύνολο των Ελλήνων σκηνοθετών, οι οποίοι συνέβαλαν ο καθένας με τον δικό του τρόπο στη διαδρομή του ελληνικού κινηματογράφου.
Επισημαίνεται ακόμη ότι από τους αναγνωρισμένους διεθνώς και αγαπημένους δημιουργούς του κοινού που απουσιάζουν απ’ τη λίστα είναι και ο Γιάννης Σμαραγδής, ο οποίος ως πρόεδρος του Δ.Σ. του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, δεν επιθυμεί κατά τη διάρκεια της θητείας του στο ΦΚΘ να προβάλλεται το έργο του στη διοργάνωση. Από τη λίστα απουσιάζουν επίσης πολυβραβευμένες ταινίες
σημαντικών σκηνοθετών, αλλά και αγαπημένες ταινίες του κοινού που πραγματοποίησαν μεγάλη εμπορική επιτυχία, καθώς ακόμη και σήμερα οι ταινίες αυτές προβάλλονται συχνά στη μικρή οθόνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου